fbpx

Adidas, Miele kendi web siteleri ile satış yapıyor, Haribo ve Lego da: Giderek daha fazla marka üreticisi de doğrudan son müşterilere satış yapıyor. Kendi çevrimiçi mağazalarıyla ve bazen kendi mağazalarıyla tüketicilerle doğrudan temas kurmaya çalışıyorlar. Böylece Corona krizinde giderek daha fazla puan alabiliyorlar.


“Bu açık bir eğilim: Giderek daha fazla marka üreticisi, ürünlerini doğrudan son müşterilere de satıyor. Mönchengladbach’daki Niederrhein Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden perakende uzmanı Gerrit Heinemann açıkladı. Corona bu gelişmeyi bir kez daha önemli ölçüde hızlandırdı “dedi . Bu, giyim, spor malzemeleri, elektronik, oyuncaklar ve hatta yiyecek gibi hemen hemen tüm endüstriler için geçerlidir.

Doğrudan satışın öncülerinden biri, dünyanın en büyük ikinci spor malzemeleri üreticisi Adidas’dır . Şirket şu anda satışlarının aslan payını spor mağazaları ve diğer aracılar aracılığıyla yapıyor. Ama bu değişmeli. Adidas patronu Kasper Rorsted’in kısa süre önce bu konuda açıklama yaptı. Satışlarının yaklaşık yarısını kendi çevrimiçi mağazalarında ve marka mağazalarında gerçekleştirmeyi planlıyor.

“Acele etme”

Adidas yalnız değil. Ev aletleri üreticisi Miele şimdi de elektrikli süpürge, fırın ve elektrikli süpürge torbaları için promosyon fiyatları ile müşterilerini kendi çevrimiçi mağazasına çekiyor. Danone Group’a ait bebek maması markası Milupa, çevrimiçi mağazasında geleneksel perakendecilere açıkça savaş ilan ediyor. “Bebeklerle veya küçük çocuklarla geçen günler bazen oldukça kaotiktir. Artık süpermarkete gitmeniz gerekmediğinde, ancak bebeğiniz için yulaf lapasını doğrudan üreticiden çevrimiçi olarak rahatlıkla satın alabildiğinizde ne kadar iyi?

Oyuncak devi Lego gibi üreticiler, mağazalarında geleneksel perakendecilerde bulunmaması gereken tekliflerle cezbediyorlar. Şekerleme üreticisi Haribo , kendi çevrimiçi mağazasında renge göre sıralanmış sakızlı ayıları bile satmaktadır.

Yönetim danışmanlığı şirketi KMPG tarafından yapılan güncel bir çalışma, geleneksel perakende için endişe vericidir. Buna göre, doğrudan üreticiden ürün satın almış olan müşterilerin neredeyse yüzde 60’ı orada bir perakendeciden daha iyi ellerde olduklarını düşünüyor. Her şeyden önce, birçok tüketici, sahte ürünler satın almadıklarının kesinliğini doğrudan satın almanın bir avantajı olarak görüyor. Ayrıca, satın alırken üreticiden ürün ve fiyat avantajları hakkında daha kapsamlı tavsiyeler bekliyorlar. Bazen üreticinin web sitesinde bulunabilen özelleştirilmiş ürünler de iyi karşılanmaktadır. Müşterilerin gözünde, bir perakendeciden satın almanın temel avantajları, mağazaların hızlı erişilebilirliği ve daha iyi alışveriş deneyimidir.

Pazar için biçimlendirici

KPMG perakende uzmanı Stephan Fetsch için, doğrudan satışın “bu on yılın ana pazar modellerinden biri” olacağı kesin. Araştırmaya göre, özellikle ayakkabı ve giyim şu anda doğrudan üreticilerden satın alınmaktadır. Ancak gıda ve elektronikte bile, birçok tüketici artık aracıları giderek daha fazla atlıyor.

Üretici için, aracıyı kapatmanın birkaç avantajı vardır. Sektöre aşina olan Heinemann, “Son müşteriye doğrudan satış yaparak, üretici sadece perakendecinin kar marjını cebe indiremez. Aynı zamanda mallarına ne olacağı üzerinde daha fazla kontrole sahip olur” diyor. Ek olarak, üretici müşteriye doğrudan erişim ve dolayısıyla tüketicinin istekleri hakkında değerli veriler alır.

Ve başka bir özellik de önemli bir rol oynuyor: “Birçok üretici için kendi çevrimiçi mağazaları ve mağazaları, ürünlerinin her yerde hala mevcut olmasını sağlamak açısından önemlidir” diyor. Heinemann. Almanya’daki mağaza sayısı azalıyor. Çünkü perakende zincirleri şube ağlarını inceliyor ve birçok küçük perakendeci vazgeçmek zorunda kalıyor. Üreticiler bu boşlukları doldurmak zorunda kalacaktı. Uzman, “Bu nedenle, ileride şehir merkezlerinde üreticilerin daha birçok marka mağazasını göreceğiz” diye ikna etti.